Nemenčinės kultūros centras

Po atliktos renovacijos Nemenčinės kultūros centras pasikeitė neatpažįstamai: modernizuotas pastato fasadas, naujai įrengtos vidaus patalpos, renovuota biblioteka. Naujai atidarytame kultūros centre taip pat įkurtas viešbutis ir sporto salė. Bet didžiausias dėmesys čia, žinoma, skiriamas kultūrai – atnaujintose centro patalpose įrengta parodų erdvė, dailės ir fotografijos studijos, choreografijos salė, garso įrašų studija. Didžiausiu traukos centru šiame pastate tapo nauja moderni 310 vietų koncertų salė.

Koncertų salės technologinę įrangą suprojektavo ir įdiegė Scenos techninis servisas (StS). Šioje salėje dabar gali vykti tiek koncertai ar spektakliai, tiek oficialūs renginiai, konferencijos. Čia sumontuota profesionali įgarsinimo sistema, apšvietimo sistema, scenos mechanika, taip pat vaizdo projekcinė įranga.

 

Profesionali įgarsinimo sistema

„Koncertų salės įgarsinimas mums tapo didžiausiu iššūkiu: dėl neįprastos salės geometrijos teko ieškoti netipinio sprendimo garso įrangos išdėstymui. Pasitelkiant specializuotą programinę įrangą, skirtą garso dizainui ir erdvių modeliavimui, buvo suplanuotas LCR (left-center-right) garso įrangos išdėstymas“ – pasakoja StS Projektavimo skyriaus vadovas Julius Gružinskas.

Koncertų salės įgarsinimui parinktas gerai žinomo prancūzų gamintojo L-Acoustics komplektas: A serijos kolonėlės A10i Wide ir A10i Focus. A serija puikiai tinka mažoms ir vidutinėms erdvėms, šios serijos kolonėles galima derinti tarpusavyje ir išgauti itin gerą padengimą, pritaikant išdėstymą auditorijos dydžiui ir formai. Priekyje sėdintiems žiūrovams papildomai įrengtas garso sistemos išplėtimas – sumontuota 5XT garso sistema, o galinių eilių kokybiškam ir tolygiam įgarsinimui – užlaikymo linijos kolonėlės X8. Vieningoje garso sistemoje įdiegti garso stiprintuvai LA4X, kurie dėl estetinio salės vaizdo yra pilnai integruoti į scenos pakylą.

Garso sistema buvo projektuojama bendradarbiaujant su akustikos specialistais, atsižvelgiant į įrangos išdėstymą buvo parinktos akustikos gerinimo priemonės – tai leido išgauti precizišką skambesį koncertų salėje.

 

Apšvietimo įranga

Scenos apšvietimo sistemą sudaro Robe ir Chauvet Professional gamintojų prietaisai, kurie optimaliai parinkti atsižvelgiant į būsimų renginių scenarijus ir modeliuojant apšvietimo dizainą specializuotomis dizaino kūrimo programomis. Pagal tai parengtas įrangos išdėstymo planas ir išrinkti geriausiai funkcijas išpildantys prožektoriai. Šioje salėje integruoti profiliniai Robe T1 profile ir užliejančios šviesos LEDWash 300x prožektoriai bei Chauvet prietaisai: Maverick Force 2 Profile, Rogue R2X Wash, Ovation E-910 FC.

Visą šią įrangą valdo Chamsys MQ70 šviesų valdymo pultas, suteikiantis apšvietimo dizaineriams galimybes kurti efektingą scenografiją.

 

Scenos mechanika

StS specialistai suprojektavo ir scenos mechaniką: apšvietimo prietaisai sukabinti ant trijų sofitų, o dekoracijoms kabinti įrengti dekoracijų tvirtinimo vamzdžiai. Juos kilnoja trosiniai Winwood keltuvai, išsiskiriantys tylia eiga – tai buvo itin svarbu koncertų salei. Keltuvų keliamoji galia – 1000 kg, o lengvos aliuminio santvaros suteikia galimybę sukabinti daugiau prietaisų ant vieno sofito.

Efektingą renginių pradžią leidžia sukurti elektra valdomas uždangos takas: automatizuotas uždangos takas sklandžiai ir tyliai atidaro ir uždaro uždangą, o patogi valdymo sistema leidžia lengvai valdyti keltuvus ir uždangos taką iš vienos vietos.

Užuolaidų komplektas taip pat yra neatsiejama scenos rūbo dalis. Nemenčinės kultūros centro koncertų salėje įrengtas visas užuolaidų komplektas: priekinė uždanga, kulisos, arlekinas, paskliaustės ir galinė uždanga. Užuolaidos atitinka aukščiausius akustikos ir nedegumo reikalavimus, o jų spalva parinkta derinant prie salės interjero.

 

Vaizdo sistema

Naujoje koncertų salėje įdiegta ir multimedijos sistema: ekranas, projektorius, vaizdo pultas, Resolume programinė įranga. Didelis ekranas leidžia papildyti renginio scenografiją, taip pat gali būti skirtas vaizdo turiniui rodyti, pvz., koncerto transliacijoms, filmų peržiūroms ar prezentacijoms. Galingas projektorius užtikrina ryškų ir aiškų vaizdą ekrane. Vaizdo pultas ir profesionali programinė įranga suteikia naujas galimybes paįvairinti pasirodymus ir kurti vaizdo instaliacijas.

Be to, salėje įrengta vidinio ryšio sistema, skirta efektyviam bendravimui tarp scenos ir užkulisių personalo. Taip pat įrengta vaizdo perdavimo sistema į grimerines, leidžianti atlikėjams ir techniniam personalui stebėti pasirodymą realiu laiku.

 

Po renovacijos Nemenčinės kultūros centro koncertų salė tapo modernia ir funkcionalia erdve, kurioje galima rengti įvairius renginius – nuo klasikinės muzikos koncertų iki roko grupių pasirodymų ir teatrinių spektaklių. Naujoji įranga leis organizuoti aukšto lygio renginius, pritraukti žymiausius atlikėjus ir kolektyvus bei pasiūlyti nepamirštamų įspūdžių visiems kultūros gerbėjams.

Technologijos: Scenos mechanizacija, draperija, apšvietimo sistema, įgarsinimo sistema, video sistema.

Lokacija: Nemenčinė, Lietuva

Partneriai: ROBE, CHAUVET LIGHTING, CHAMSYS, L-ACOUSTICS, WINWOOD.

Metai: 2024

Aukštaičių g. 6, 11341, Vilnius
mail@sts.lt
+370 615 51 755

Pramonės g. 101, 11115, Vilnius
+370 615 12 787

UAB „Scenos techninis servisas“
Aukštaičių g. 6, 11341, Vilnius
Įmonės kodas 120139389
PVM mok. kodas LT201393811